LURE-COURSING


Splash och Taimi

Vad är lure coursing?

Ett spännande äventyr för våra hundar, ett sätt för hundarna att rasa ut, ett test av mångtusenårig medveten jaktavel, en simulering av harjakt, ett effektivt sätt att träna våra hundar för utveckling av muskler och ökad rörlighet. Detta gör att hundarna mår bättre, springer bättre och snabbare. En vältränad hund undviker lättare ev framtida muskelskador.

Vårt moderna samhälle har begränsat vinthundens naturliga sätt att jaga – låt lure coursing ge vinthunden maximal kraftutveckling, snabbhet, rörlighet, uthållighet och inte minst entusiasm och glädje. Se hundarnas glädje inför lure coursing och du inser snabbt att detta är vinthundarnas egen sport! (Från Svenska Vinthundsklubbens hemsida)

Mycket bättre än så kan man väl inte beskriva det. De flesta basenjis ÄLSKAR lure coursing och det är ett bra sätt att låta sin basenji få "springa av sig". Trots att basenjin väl egentligen inte är någon "riktig" vinthund så klassas de dock som "sight- and scenthounds", dvs att de jagar med både syn och luktsinne till skillnad från "klassiska" jakthundar som jagar enbart med luktsinnet. Detta gör att lure coursing passar basenjin alldeles utmärkt. I USA är basenjin godkänd av ASFA (American Sighthound Field Association), Amerikanska Lure Coursing klubben, och tävlar i lure coursing mot vinthundar och klarar sig dessutom mycket bra i konkurrensen.


Ett exempel på hur en bana kan se ut

Hur går det då till?

Även om det i England och på Irland fortfarande används riktiga harar vid coursingen så har vi här i Sverige alltid använt en speciell utrustning med en har-atrapp "lure" för hundarna att jaga, såsom vid kapplöpning på bana. Utrustningen består av ett antal trissor som placeras ut på ett stort fält så att de bildar en önskvärd bana. Denna skall vara ca 800 - 1000 meter lång och innehålla både raksträckor och kurvor. Runt trissorna som slagits ner i marken dras sedan linan med "luren" och under loppen dras detta in utav en motordriven linvinda. En person, en s.k. "lureoperatör" reglerar hastigheten så att "luren" ligger ca 10 meter framför ledande hund. Avståndet är viktigt så att hundarna får ta kurvorna och inte genar. Vana hundar genar ofta ändå eftersom de har lärt sig att räkna ut banans sträckning, därför är det bra att variera banans uppläggning mellan tävlingarna / träningarna och byta fält ibland.
(taget från Svenska Salukiringens hemsida)

Vad krävs av min basenji?

Förutom att den ej bör vara överviktig så krävs ingenting annat än att den är i bra kondition. Även valpar kan springa, men då självklart endast en kort sträcka med ingen eller bara någon lätt sväng.

Att tävla i lure coursing

Vi basenjiägare kan nu äntligen tävla i lure coursing. Dessa tävlingar sker i Svenska Vinthundsklubbens regi, läs mer om detta på deras hemsida. Där finns även fullständiga regler och anvisningar. Basenji får dock ännu inte tävla om officiella certifikat men vi har goda förhoppningar om att även detta ska gå i framtiden. I så fall kommer det då att finnas möjlighet att vinna cert och bli lc-champion!

Från och med 2004 kommer Svenska Basenjisällskapet att utse Årets LC-basenji, läs mer om detta på SBS sida.

Hur går tävlingarna till?

Innan man får börja tävla med sin hund måste denna ha sprungit två godkända träningslopp och ett godkänt licenslopp. Dessa lopp skall vara fördelade på minst två olika tillfällen.

Tävlingen går till så att hundarna delas upp i lämpliga par och genomför tävlingen i två omgångar som bedöms av en eller två domare. Domarna poängsätter sedan loppen efter fem moment:

Varje hunds poäng från de bägge omgångarna sammanräknas sedan och den hund som har högst poäng vinner.


Vilket härligt par, så fokuserade bägge två!


Här tar de in på bytet!


Dags att döda!

läs mer
lure coursing tips

http://www.azsk.se/lurecoursing.htm


Gaia och Taimi i startögonblicket vid LC-tävlingen i Dingle 2004.
(foto: Cia Almqvist)


Tally-Hoo! Startbild på Splash och Chanel (Liljeborg's Chachanel of Pumba)
 


Fagge och Gaia


Fagge och Gaia