Klickerträning av valpar

av Mia Löwbeer, 2003

 

Denna sommar när jag hade valpar så tänkte jag att jag skulle prova något nytt. Jag bestämde mig för att klicker träna mina valpar. Inspirationen har jag fått från Linda, Sinbaje basenjis USA.

 

Vad innebar då detta?

Jo, jag tänkte att jag skulle träna varje valp individuellt för att höja kontakten och lära valpen att det faktiskt är lönsamt att lyssna på de tvåbenta.

Jag började när valparna var fyra veckor gamla att ”klicka in” dem. Detta gjordes med hjälp av vitlöks kokad lever som skars i pyttesmå bitar. Jag gick ut med en valp i taget och satt så med valpen och gav lever, klickade, gav lever, klickade osv. och upprepade detta flera gånger. Sedan gick jag över till att slänga lever på marken och när valpen tog levern så klickade jag och upprepade detta många gånger.

Nu hade valpen förstått att klick betyder godis.

 

Då var jag framme vid att faktiskt applicera detta på något. Jag satt ute i gräset och väntade på att valpen skulle sätta sig. När valpen satte sig så klick och den fick lever. Efter några gånger så ville den själv att jag skulle klicka, dvs. den satte sig och tittade förväntansfullt. Då var det dags att lägga in kommandot ”sitt” i samma ögonblick som den satte sig och så klick och lever. Det tog två gånger så hade den lärt sig sittkommandot.

Nu övergick jag till att säga sitt och vänta i några sekunder innan klicket kom, dvs. den skulle lära sig att sitta faktiskt betyder att den skall sitta kvar. De hade alla tidigt blivit så intresserade att de automatiskt tittade på mig hela tiden för att vara säkra på att inte missa levern. Några gånger satte de sig naturligtvis och reste sig lika snabbt, men då kom inget klick och ingen godis. Vi gjorde det igen och då fick jag vara snabb, det gäller att hela tiden vara kvickare är de, och så kom klicket efter fyra sekunder istället för fem.

Mycket snart hade jag valpar som satt och tittade på mig för att jag skulle klicka.

Jag gick vidare med att träna inkallning. Så fort de bara vände på huvudet när jag ropade så kom klicket och då kom de rusande för de ville ha sin lever.

Efter detta gick jag över till att de skulle sitta vid sidan när de kom. Där hjälpte jag dem lite med levergodiset som bete, dvs. jag hade en bit i handen och gjorde en rörelse så att de följde handen och kom in vid sidan och så ”sitt” och där kom klicket och levern.

Några av valparna fick också lära sig ”stå”. Detta tränades på liknande sätt, jag fångade valpens uppmärksamhet och när den stod och tittade på mig så klickade jag och levern kom. Så ökade jag svårighetsgraden och den måste stå lite längre innan klicket kom osv.

Några valpar fick lära sig att vinka. Ja listan kan göras hur lång som helst vad man kan lära dem. Det är nog oftast vår egen bristande fantasi som är bromsklossen.

 

Detta var bland det roligaste jag gjort med mina småvalpar. De ville också att jag skulle klicka, så de sprang runt och försökte hitta på saker så att jag skulle klicka. Då var det bara att bestämma sig för om det var något jag faktiskt ville lära dem och så klicka för att belöna. Vifta på svansen är ett annat trick att lära in på detta viset.

Det bästa med detta var att alla valparna var oerhört lyhörda på mig när jag var ute med dem och det gick att ”prata” med dem. Valpköparna upplever också att de är väldigt lätta att träna och handskas med.

Valparna var mellan fyra och åtta veckor när jag tränade detta.