Det var en gång två systrar...


Monica Massih och Mia Löwbeer

som fick sin första basenji 1960,

men innan dess hade vi blivit bekanta med skeppshunden Bumle på s/s Tosca, dvs vår fars båt där han då var överstyrman.
Bumle inköptes 1953 i Calcutta och blev en älskad kamrat på båten. Han utfodrades av kocken, hade egen plats vid matbordet i salongen där både konsuls och andra viktiga personer dinerade. Han var alltid med i soffan när det var dags för kaffe efter middagen. I varje hamn visste han vad som krävdes, han satt vid lejdaren och hamnpersonalen kontrollerade hans vaccinationer och så fick han springa i hamn. Intressant skulle vara att få veta hur många valpar han hade runt om i hamnstäderna på vår jord. Det sades att han i Tyskland tog spårvagnen för att besöka en viss hundfröken och sedan tog han spårvagnen tillbaka till båten. Han blev akterseglad några gånger, men allt löste sig ändå, och han var också skyldig till att båten fick försenad avgång. Tyvärr så försvann Bumle i Antwerpen och återsågs aldrig mer. Meningen var att han skulle ha flyttat till familjen Karlsson på Åland. Han är alltså anledningen till att.................


Bumle, "Indian Tiger dog"
stor som en boxer och kunde skälla

 den röd/vita basenjitiken Lilli, som sedermera också blev svensk champion, flyttade in hos oss. Redan 1964 var det dags för nästa och det var den röd/vita tiken Pansy of Rossanty. Vi gjorde nog alla misstag man kan med den första hunden men eftersom hon var en stabil klippa som genomled dockvagnar, dressyrkurser, utställningsresor (vilka ofta genomfördes med buss eller tåg, utan bur, i dagarna två) lekar med mera, så gjorde hon också oss totalt sålda på denna underbara afrikanska klenod. Lilli satte också upp referensramarna för oss hur en basenji skall vara, busig och glad men samtidigt skall de veta när det dags att skärpa till sig men ändå med en positiv livssyn.

 
Mia & Lilli   Mocca & Lilli


1966 var det dags för den första valpkullen och det var Pansy, Ch Pansy of Rossanty, som blev mamma till den.

Basenjin var given i våra vuxna liv och sedan 1982 har vi fött upp basenjis mer regelbundet.

Vår stamtik köptes från vår goda vän Elisabet Selinus, kennel Senjisfinx, och det blev Ch Senjisfinx Kamomilla.

Vårt mål är att föda upp basenjis med trevligt temperament som samtidigt är typriktiga, sunda och friska. Hälsan är mycket viktig för oss.

Vi arbetar med våra basenjis både i lydnad, agility och lure coursing.

Vi var med och bildade SBS 1977 och vi har varit styrelseledamöter i många år och Mia har varit ordförande i 12 år.

Vi bor i Stockholm och Västerås med sommarställe på Åland då vi är födda på Åland.