Valpen och dess tidiga träning
av Mia Löwbeer

Nu är det valptider för oss basenjiägare och för många en ny liten hund i familjen. Kanske är det den första hunden eller den första basenjin eller kanske en till basenji av flera. Hur förhållandet än är, så är det en ny liten individ som skall lära sig att passa in i vår livsstil. Det är en spännande och fantastisk tid vi går till mötes, men samtidigt krävande och arbetsam. Ju mer tid vi lägger ner på vår valp desto trevligare hund blir det i slutändan.

Jag tänkte här ta upp lite om tiden från 8 veckors ålder - 12 månader. Jag förutsätter att valpen hos uppfödaren är ordentligt förberedd för ett liv utan mamma och syskon, dvs den är socialtränad - är van vid nya människor - oändliga är de fikagäster man har när man har valpar, den är van vid att man tar i den, klipper klorna, borstar pälsen. Även om det är kallt ute kan man vänja den vid att gå ut. Man tar den innanför jackan och sen låter man den vara på marken en liten stund etc, etc.

Så kommer då dagen man väntat på, man skall åka och hämta sin valp! Allt är förberett, halsband och koppel finns med, kanske filt att svepa in den i. Mat är inköpt, man har tagit reda på vad valpen är van att äta, matlista från uppfödaren är ett måste, och låda med hundfilt finns redo hemma. Man kan ge uppfödaren en filt att lägga in hos valparna den sista natten, så har valpen "sin egen" doft med sig. Köp ingen hundsäng innan valpen har slutat tugga på saker. Anledningen till att ha med koppel och halsband är att, när man åker hemåt om man så åker bil eller tåg, måste man stanna någon gång eller byta tåg etc. Då är det viktigt att valpen INTE kommer loss. Det har hänt att en valp kom loss på T-centralen i Stockholm. En vettskrämd valp är inte så lätt att fånga. Ett trauma för livet kan uppstå. Rastar man vid en vägren är det självklart att man inte bara släpper en liten valp. Hoppas jag!

Väl hemma så låter man valpen noga undersöka sitt nya revir. En del valpar är mycket nyfikna och far runt som vildar och en del är lite mer försiktiga. Ge bara valpen tid.
 

Vecka 8-16 de viktigaste i hundens liv?

Den frågan ställer jag mig och tycker att jag själv har erfarit att de kunskaper valpen fått under dessa veckor och den kontakt man byggt upp under denna tid, är kunskaper som sitter för livet.

Så, nu om inte förr bör man ha bestämt sig för vilka regler som gäller i vår familj. Ska hunden få vara i möbler? Det går inte att först låta den vara i möbler och sen som vuxen försöka lära den annat. En basenji genomskådar oss lätt, så fort matte/husse inte är hemma sover den skönt i soffan etc. Bestämmer man sig för att den inte skall få vara i möblerna, så gäller detta från den stund man kliver in genom dörren med sin nya valp. Det är mycket lätt att lära en valp detta om man är konsekvent. Vill man kela med den, sätter man sig själv på golvet. Hoppar valpen upp i en möbel tar man vänligt och bestämt ner den. Lämnar man den ensam hemma, lämnar man den inte i ett rum med sköna stolar eller sängar. Då lär sig valpen att misslyckas. Vi skall alltid ge den en chans att lyckas!

Själv är jag av den uppfattningen att det finns inget mysigare än en basenji hopkrupen bredvid mig i soffan eller i knävecken i sängen!
 

Första natten, ett problem?

Även om man tillåter valpen att vara i möblerna så vill man kanske inte ha den i sängen på natten. Olika är skolorna hur man skall göra. Jag tycker det är grymt att stänga in en valp ensam i ett rum den första natten. Låt valpen sova i sin låda bredvid sängen i stället. Då kan man ha en hand hos valpen och lugna den. Har man bur är det ännu enklare. Låt buren bli valpens sovplats, valpen blir burtränad från första stund. Valpen kan då ej heller gå upp under natten för att göra hyss. Den vill ej heller kissa i buren, utan gnäller, och vaknar man lätt är det ju bara att gå upp och ta ut den eller låta den kissa på en tidning. HÄRLIGT är det ju att gå upp mitt i natten i vintermörkret!

MEN VILL man ha valpen i sängen är den första natten lätt avklarad. Härlig är känslan av en varm valp mot magen. Man ligger ej heller ihjäl en valp, de har oanade röstresurser! Sängen bör dock ej vara för hög, så att valpen kan skada sig om den skulle råka ramla ner.

Min egen sons oro, han bor i våningssäng "top shelf". "Men mamma, då kan jag ju lägga madrassen på golvet på natten så kan vi sova tillsammans". Mycket bra lösning tycker jag! Snabbt är ju valparna så spänstiga att de hoppar upp och ner i våra möbler utan problem.

Motion och rutiner

De första dagarna är valpen kanske rätt så lugn, och man tänker lätt att det var en överdrift det uppfödaren sa om att de var så vilda. Lugn bara! När valpen funnit sig väl tillrätta så kommer buset, med råge. Mycket av buset ska man försöka lägga utomhus, så kanske bohaget klarar sig bättre.

Jag brukar så tidigt som möjligt försöka lära valpen att man går på promenad vissa tider på dygnet, ex. på morgonen, lunchtid och middagstid. När valpen vaknar på morgonen så klär man på sig, s.k. brandkårsutryckning, och går en sväng. I början inte så långt naturligtvis, men gärna någonstans där valpen kan springa lös. Stå inte still, utan GÅ! Valpen lär sig att följa med och ha uppmärksamheten på dig och inte på allt annat. Så tidigt som möjligt skall man försöka lära valpen att man är oumbärlig för den. Den lär sig att man går en sväng, träffar kanske andra hundar, hälsar och leker och att gå vidare. Står man still lär sig valpen istället att utvidga sin egen radie. I början är den oftast snällt nära, men ju äldre och säkrare den blir, desto längre bort från dig går den. Valpen vet ju var du är, men snart vet du inte var den är.

Detta att stå still är en ny trend bland många hundägare. Förut träffades man och gick med sina hundar, men nu samlas stora gäng och står still och pratar. Är det så att även hundägare rör sig mindre nu för tiden? Står man still med många hundar blir det lätt bråk mellan hundarna. Någon hund försvarar matte, tror hon i alla fall, snarare hennes godisficka, någon känner sig trängd etc. Om man då med glad röst pratar med hundarna "kom så går vi" eller "hopp och lek" och börjar röra sig, så släpper ofta retligheten och hundarna springer iväg. Den lilla valpens kropp anpassar sig snart till promenaderna och den är lugn inne. Det betyder ju absolut inte att den är passiv, men den leker och är aktiv på ett trevligare sätt än när den är sjövild pga för mycket "spring i benen".

Inneperioderna innehåller för den lilla valpen mycket sömn men också tid för träning. Det är nu i den tidiga åldern som valpen är otroligt receptiv för inlärning. Man kan t ex lära den sitt, ligg och stå. En hungrig valp lär sig lättare än en mätt. Lägg träningen innan måltiden. Naturligtvis finns det valpar som blir tokiga om man tar fram godis och då måste man lägga träningen vid annan tidpunkt. Använd sunt förnuft och lär känna just er egen valp. En godisbit ovanför nosen och kommandot SITT och de flesta valpar sätter sig. Gör den inte det, hjälper man den genom att försiktigt trycka ner rumpan. Det är mycket lättare nu än när den är 10 månader och full av muskler och kraft och VILJA. Mycket snart har den lärt sig kommando SITT. När den väl har förstått vad man vill, ökar man kraven genom att lära den att sitta tills man sagt att den får gå. I början är det en mycket kort tid det gäller, ca 5 - 10 sekunder. Så fort den förstått gör man sitt stunden längre och längre. Utvecklar man det ännu mer så börjar man även lämna valpen en kort stund, går iväg först 1 meter osv. Kräv inte mer av valpen än den är kapabel att klara av. Avsluta alltid med ett lyckat resultat!! Likadant gör man när man lär in ligg och stå.

Detta är lärdomar man kan ha mycket glädje av i vardagslivet. T ex när man öppnar ytterdörren, man säger sitt och valpen får alltså inte springa iväg ut förrän man har gett lov, eller när man kommer in säger man SITT, tar av kopplet, valpen sitter kvar och sen får den kommando att springa in. Eller när man ropar på den ute, den kommer, man säger SITT, den får kanske en godis, den ska sitta kvar tills kommando ges. Naturligtvis när det är en liten valp måste den hela tiden hjälpas göra rätt. Man kanske måste hålla den i halsbandet medan man berömmer den och när man känner att den är avslappnad och koncentrerad så säger man hopp och lek. Om igen, korta pass 10 - 15 sekunder, så att valpen ALLTID har en chans att göra rätt. VÄNTA är också ett bra kommando att lära din hund. T ex när man skall öppna bildörren, då är det bra att hunden vet vad VÄNTA betyder. Det lär man den lätt genom att ta den i halsbandet, säg VÄNTA, och när man känner att den inte rycker och sliter så låter man den hoppa ur bilen. Ibland måste man ta i lite hårdare med sin valp och allt är beroende på hur valpen är som individ och hur mycket man jobbat med den tidigare. Det viktigaste är hela tiden att valpen förstår vad man menar. Man får göra om övningarna många gånger. GLÖM INTE ATT BERÖMMA!

Koncentration

Valpen behöver också lära sig koncentrera sig. Ofta går ju övningarna mycket bra när man är ensam med valpen och allt är lugnt. Men när det är andra hundar eller människor omkring blir valpen gärna "vild". Då kan det vara bra att man lärt den att koncentrera sig. Bra koncentrationsövningar är: valpen leker och busar och man tar upp den i famnen och får den att lugna sig, de kan vara hala som ålar och vill inte men försök tala lugnt med den och när den slutar att streta emot och är still 5 - 10 sekunder, släpp den igen och lek med den. Ett steg längre är att lägga valpen på rygg i famnen och få den att slappna av. Detta kan man som uppfödare göra och underlätta för den nye ägaren. Att ligga på rygg är ju total underkastelse och genom denna övning stärker man sin ställning som ledare. Så fort en valp lärt sig vad man vill så brukar den tycka det är skönt att ligga på rygg i famnen och bli klappad på magen.

Hantering

Valpen måste också lära sig att bli hanterad. Lyft upp den på ett bord, klappa den, känn på den överallt, ta den på ben och tassar, borsta den gärna med en mjuk borste och titta på tänderna. Ta detta som en vana att göra varje dag när valpen är liten, så har den en värdefull kunskap inför veterinärbesök och eventuell utställning. Det tar max 5 minuter.

Kloklippning är för många en stötesten. Börja med detta tidigt. Klipp klorna varje vecka, om de växer långsamt klipp bara två tassar i veckan eller en tass varje vecka, så att det inte går för lång tid mellan gångerna. Ni som tänker ställa ut er valp, träna mycket på bord och vänj den vid att man flyttar på tassarna, speciellt hanarna verkar ogilla att man "plockar" med dem.
 

Om man har flera hundar

Har man flera hundar hemma måste valpen introduceras för den vuxna hunden. Det kan vara lättare att låta dem träffas ute första gången och så går man in tillsammans. Man måste förstå att den gamla hunden kanske inte vill släppa in någon i sitt revir. Det brukar inte vara något problem för valpen vet också hur den skall uppföra sig. När lugnet har lagt sig och valpen är hemmastadd och accepterad, så måste man hjälpa valpen att bli en självständig individ. Det är viktigt att valpen får komma ut på aktiviteter på egen hand. Annars kan det lätt bli att den blir en skugga av den äldre. Valpen behöver träffa andra hundar och få vänja sig vid livet utanför hemmet, t ex åka buss, gå på stan, hälsa på vänner etc. Det är lätt att tycka att det är bättre att lämna valpen hemma när man skall iväg på olika ärenden, men man gör den en otjänst. En valpkurs är en nyttig och lärorik erfarenhet för en valp + matte/husse. Naturligtvis skall man inte glömma bort den vuxna hunden, den behöver också uppmuntran och stimulans när den plötsligt skall dela hem och matte/husse med en annan hund. Den behöver t ex komma ut på långa promenader, vilka valpen inte kan hänga med på. Ta vara på det tillfället.

Använd fantasin och gör mycket med din valp. Mycket av valpens lydnad beror också på din egen inställning till valpen. Hur ofta hör man inte att "det där lär min sig aldrig" eller "nu sticker han och då kommer han inte", etc, etc. Har man den inställningen så lyder den naturligtvis inte. Man måste tro på sin hund och lita på den! Läs gärna Bodil Granbergs bok om hennes liv med alla sina djur och skratta glatt, men beundra hennes enorma fantasi och uppfinningsrikedom att hitta nya vägar att träna djur.

Kontakt

Det viktigaste man har att träna in är kontakten med sin valp. Är valpen trygg med sin ägare är mycket vunnet. Valpar är olika, en del söker kontakt hela tiden och en del är mer självständiga och behöver träna kontakten. Om man observerar sin valp lite extra, märker man att den ibland söker kontakt med ögonen eller kommer mot en. Uppmuntra detta alltid med en klapp eller en godis. Det skall ALLTID vara trevligt hos husse/matte. En valp som blir ignorerad i dessa kontaktförsök blir olycklig. Den förstår ju inte varför den inte får uppmärksamhet.

Ute ser man ofta hundar som leker och förtvivlat mellan lekstunderna söker kontakt med ägaren men den blir inte uppmärksammad. Sen i nästa stund kräver ägaren att hunden skall lyda och då ignoreras ägaren istället och vi vet väl alla hur det brukar sluta. Ta vara på stunderna istället när valpen kommer springande med lysande ögon som säger: "Åh matte, vad det är kul!" Prata med valpen, be den kanske sätta sig, ge den en godis och hopp och lek igen. Lek också kurragömma-lekar. När valpen är lite ouppmärksam, göm er bakom ett träd och låt valpen leta upp er. Gör inte denna övning för nära hemmet, för om valpen blir orolig när den inte ser er, kan den springa hem istället. Om man tränar detta lite varje dag går man snart en valp som inte släpper uppmärksamheten på matte/husse.

Rumsrenhet

Alla undrar vi NÄR blir de rumsrena. Svaret beror ofta på oss själva, hur mycket tid och uppmärksamhet vi lägger ner. Vi skall bara vara medvetna om att före 4- månaders ålder KAN de inte bli helt rumsrena. Slutmuskeln vid urinröret KAN de inte reglera med viljan före denna ålder. Så vad vi kan göra är att lära valpen vitsen med att gå ut, dvs att den skall kissa och bajsa. Man tar valpen när den vaknar och går ut och den kissar och får beröm. Snart lär vi oss också när på dygnet de bajsar och då lägger man in ett litet utepass så blir högen gjord ute.

När valpen blivit 4-5 månader och man märker att den drar sig mot dörren när den vill kissa, då är det dags att sätta in slutspurten. DVS gå ut med valpen VARJE gång den ger signal. Även om det så är upploppet på 5-milen på skidor just då. Mycket snart krafsar valpen på dörren och gnäller när den vill ut och man märker att den faktiskt håller sig medan man klär på sig. Då är man nästan framme vid målet. Ignorerar man istället gnället, så letar valpen en plats inne istället och inlärningen är fördröjd lite.

Mat

Tänkte här bara ta upp en liten funderare jag haft angående basenji och torrfoder. Det är viktigt att valpens torrfoder är ordentligt uppblött. Får de torrt får njurarna gå för högtryck. Och urinstenar kan bildas. Hörde från ett veterinärföredrag att för raser som kommer från varma klimat är det viktigt med hög %-halt vatten. Det är ju välkänt att våra basenjis både kissar och dricker lite och får de då i sig för lite vatten med fodret blir urinen mer koncentrerad och kristaller bildas.

Joddling

Att jag tar upp detta är att jag har blivit observant på att joddling ofta förväxlas med morrning! Har även hört om en basenji som blivit bestraffad för att den joddlade i tron att detta var morrande och den har slutat joddla. Det är jätteviktigt att vi uppfödare upplyser om detta. Förhoppningsvis kan blivande valpköpare få höra en joddling vid besök om de har tur. Sen låter ju en valpjoddling lite annorlunda än när en vuxen joddlar.

Det vi kan göra som valpägare om vi ej hört en joddling tidigare är att TITTA PÅ VALPEN. Viftar den på svansen, har öronen bakåt och nosen lite uppåt och låter, då ÄR det en joddling. En morrning kommer oftast från en rädd valp med svansen mellan benen och tänderna blottade. Alltså, om valpen är glad och skuttar omkring och så plötsligt kommer ett ljud. Då är det en JODDLING! Valpar joddlar ofta när de möter främmande hundar och då vore det förfärligt om vi ägare förväxlar dessa olika ljud. Joddlingen hos våra basenjis är ju som sockret på moset!

Tandömsningen

Denna tid väntar vi ju på. Vid 3 - 4 månaders ålder startar de att byta tänder och där kan vi hjälpa till. Se till att valpen har tillgång till märgben eller oxhudsben, speciellt färska märgben får dem att bita med frenesi. Köp de raka oxhudsbenen, ej de med knutar. Hundarna kan sätta dem i halsen. Har de bra tuggmöjligheter under denna tid sparar man kanske in både veterinär besök (många åker och drar ut mjölktänder på sina valpar) och även bohaget.
 

Bitning

Valparna har under vissa perioder stort behov av att bita. I leken biter de väldigt och man kan själv se ut som om man har gått igenom en symaskin. När de blir som vildast och biter vilt omkring sig, är det läge för ett litet träningspass eller kort promenad, så att beteendet bryts. Tricket är att avleda och bryta helt och göra något annat, alternativt att ge valpen något smaskigt att tugga på. Läs gärna Ouch! Mouthy puppies

Hoppas att ni alla njuter av era små liv och fortsätt träna!