Tyresta Nationalpark den 12 april 2008!


Agneta, Lotta, Fritz, Pia, Magnus, Anette och Pablo
Jarrah, Gaia, Fagge, Chika, Hexa, Jazza, Kennie, Ruby, Hedda, Majken, Taimi, Dogge och Ronja

Det blåste lite snålt och kallt när vi väntade på parkeringen vid Tyresö kyrka, men väl inne på P-platsen i nationalparken kändes det redan bättre. Vi blev 11 basenjis, en schäfer och en labbe som satte fart mot Stensjön och brandområdet inne i nationalparken. 1999 brann ett stort område och det är nu ett underbart område för forskning och upplevelser. Ännu 9 år sedan branden är vissa områden som att promenera i ett månlandskap. Helt fantastiskt!
Mycket mat i ryggan är att rekommendera och fikapauserna blev fler. Första stopp var vid Långsjön och vi gick snart vidare mot Stensjön. Murklor hittades utmed stigen och blåsippan stod ute i backen. På andra sidan Långsjön såg vi brandområdet och det ser verkligen ut som plockepinn. När vi precis var på väg in bland de kala resterna efter branden stötte vi på en älg. Den stod alldeles stilla och tittade på oss en lång stund innan den vände och gav sig iväg. När vi väl var uppe så är berget helt bart, allt brändes bort där det en gång stod skog. Vi såg också kullvräkta tallar som tagit med sig delar av berget också, så inte konstigt att det är svårt för växterna att få nytt fäste. Vi travade på och det är ansträngande att gå på det knaggliga berget och se upp för alla sprickor men så plötsligt kommer man till en skarp gräns där det inte brunnit och där frodas växtligheten och hela tiden rinner det vatten lite här och där.

                         
                                          Ronja                                                           Magnus och Pia med Majken, schäfer Jazza i förgrunden

När vi äntligen var ute ur brandområdet så var det verkligen dags för paus nummer två, den riktiga lunchen, och vi vara alla, inklusive hundarna nöjda med att sitta ner en stund och vila tassar och fötter. Klockan tickade och det vara bara att vandra vidare och så kom vi till ett vägval och stigen var inte märkt med några gröna eller röda pluppar. Lite misstänksamma var mina kamrater över att vi bara skulle braka rakt på i skogen och lite förvånade var de nog när vi, efter ljuvlig vandring i ett helt underbart parti, kom ut på stigen med gröna pluppar bara ca 200-300m från bilarna! :-))
Vi möttes kl 10 vid kyrkan och 16.20 var vi tillbaka till bilarna. Alla somnade nog ovaggade denna kväll.
Tack alla för en underbar dag så ses vi i maj igen. Mer info inom kort.

 
                             Yularorna, Stockholms avd.                          Agneta Geneborg med dotter Lotta och labbe Hexa och schäfer Jazza

                 
Pia med Majken och Mocca med Ruby och Hedda                                       Yularorna, Västerås avd., plus Kennie och Fritz


Pablo och Morris
med specialinköpt hundväska.


Hur kul är det här på en skala?