Utfodring av basenji

Mia Löwbeer, 2003

 

Under de senaste åren har jag mer och mer funderat över detta med vad vi ger våra basenjis att äta. Det verkar vara en ganska stor variation men de flesta ger dock sina hundar någon form av torrfoder, dvs. ett processat helfoder färdigt att servera.

Nu börjar också mer och mer filosofier dyka upp i hundvärlden som förordar olika hemmablandningar.

I USA har Skansen’s riesenschnauzer kennel utfodrat sina hundar med hemkok och säger att de efter detta blivit förskonade från höftledsfel.

En annan variant som kallas för BARF, Bone And Raw Food, skall efterlikna hundens naturliga föda om den skulle leva själv.

Ann-Marie Hammarlund, dalmatiner uppfödare, har under många år spridit sin kunskap om hemmablandning och speciellt då för dalmatiner som har problem med urinsten.

Vi märker också att foderproducenterna nu kommer med en ”Blanda” variant, dvs. den skall blandas med kött eller fisk.

 

Vad har nu detta att göra med våra basenjis?

Jo, basenjin är en ras anpassad för ett liv i varmt klimat, den dricker förhållandevis lite och den kissar lite. Njurarna har en fantastisk förmåga att återresorbera vattnet. Den vätska den får i sig får den ofta med maten.

Vad händer då om man ger den ett torrt foder, dvs. med litet vatteninnehåll? Hunden är törstig och dricker, njurarna som redan är anpassade till en hund som inte dricker så mycket måste arbeta mer och gäller detta en liten valp vars njurar inte är färdigutvecklade än kanske ansträngningen blir för stor. Men detta är inget vi ser effekten av förrän eventuellt senare i livet.

Skulle hundarna bo i sin naturliga miljö så skulle de äta små gnagare, små antiloper och deras maginnehåll, gräs, skalbaggar, maskar, rötter, nötter och as. Det är levande föda som innehåller ca 70% vatten. Också, när de äter ”naturligt” så är inte maten optimal vad gäller energiintaget, dvs. matsmältningssystemet behöver inte gå för fullt. De olika organen i kroppen får återhämtningsperioder. Ibland kan det vara skönt att bara ha en massa fibrer som går igenom kroppen eller att maten är så lättsmält att kroppens organ inte behöver arbeta för fullt.

Basenjis har enligt min uppfattning ett mycket bra matsmältningssystem vilket gör att de tillgodogör sig det mesta i maten. Det har många av oss märkt när våra hundar blir feta på väldigt lite mat.

Elspet Ford, Taysenji basenjis i England, skrev att hon aldrig gav sina basenjis extra tillskott, utan de klarade sig utmärkt på bra råvaror i kosten.

 

När det gäller att föda upp valpar på enbart färdigt valpfoder vill jag höja en liten varningsklocka. Valpen är inte redo vid tre veckors ålder att äta ett balanserat foder för en snabbt växande valp. Proteinbehovet är mycket större hos en 3-4 veckors valp än en 8 veckors valp plus att de inte tål allt än. Foderstaten bör ändras gradvis med bara protein i början och med mer och mer vegetabilier eftersom.

Väljer man ändå ett färdigt foder bör det under hela valpens uppväxttid ges uppblött, dvs. det har sugit i sig vatten. Hundens tuggbehov får tillfredställas på annat sätt.

Jag anser dock att en basenji alltid ska serveras uppblött foder.

Det finns väl ingen ibland oss som skulle ge våra barn bara torra kex och vatten att äta under hela uppväxten?

 

Kan frekvensen fanconifall bero på att våra basenjis njurar slås ut på ett tidigt stadium?

USA ligger långt före oss vad gäller användande av helfoder och det var i USA man först upptäckte fanconi. Vi har nog också haft fall här tidigare men de har blivit feldiagnosticerade.

Sverige som tar efter USA i nästan allt ligger antagligen nu på deras 80-talsnivå vad gäller användande av helfoder. I USA ger man nu tillskott av olika slag, jag har aldrig sett så mycket piller blandas i hundmaten. Kommer vi att ta efter även där?

England och Australien som är mycket mer konservativa och ger gärna konserverad mat plus rått kött har en mindre mängd fanconihundar, vad vi vet i alla fall.

Det råder inget tvivel om att fanconi är ärftligt men det kan kanske triggas av fel diet?

 

Man diskuterar idag om att kanske en del av våra problem med överaktiva hundar beror på felaktig diet, dvs. för kraftig mat helt enkelt. För visst är det väl så att de överaktiva, lite stressiga hundarna vi har, är gärna lite smala och då ger vi dem foder för aktiva hundar. Vi ökar på energin ännu mer i fodret och de blir ännu aktivare. Vi kanske borde ge dem ”light” foder istället?

Tänk på hur idrottsmän laddar upp med olika dieter beroende på vad det är de skall utföra. Vi kanske helt enkelt ska ge våra hundar en rostad macka på morgonen och ge mer kraftig mat på eftermiddagen när vi vill att de ska vara mer aktiva eller tvärtom?

Vad gäller hästar så vet man ju mycket väl att en extra havreskopa kan vara rena fördärvet, de kan bli alldeles vilda.

 

Min egen erfarenhet vad gäller basenji och mat är den, att nu när jag ger övervägande ”hemkok” så mår de bättre. De är framför allt inte så hungriga, portionerna är större när maten innehåller vatten. De blir mätta helt enkelt. Varje vecka, eller varannan vecka, får de färska märgben för att få tuggbehovet tillgodosett, deras tänder är vita och fina. Benen räcker i flera dagar, dvs. hundarna vill ha dem att gnaga på.

Magarna är i trim och de verkar väldigt harmoniska helt enkelt.

 

Vad får de då att äta?

1-2 delar kött eller fisk, (nötkött, kyckling, sardiner, vom, färsk fisk, tonfisk, lever )

2-3 delar pasta, ris, gröt gjord på fyrkornsflingor, bröd, cornflakes, grönsaker, frukt och vitamintablett efter dosering

Crest (algpreparat)

lite rapsolja eller olivolja, ibland solrosolja

äggula 1-2 ggr/vecka, mkt järnrikt

märgben och kycklingstrupar 1 gång/vecka

 

Det finns lite olika halvfabrikat på marknaden, t.ex. Magnussons blanda, frystorkade grönsaker, Triumph har också ett ”blanda” foder, och dessa kan vara bra att ha som reserv. Man blöter upp dem och blandar med kött eller fisk.

 

Varje måltid behöver inte vara helt balanserad, utan man skall mer tänka i veckor. Tänk på hur vi själva äter, hela dagsintaget bör hamna i kostcirkeln, inte varje måltid.

Vi utfodrar våra hundar med helfoder som om vi skulle äta middag fyra gånger om dagen.

 

Det torrfoder de får ges blött och uppsvällt. Det är praktiskt med helfoder när man reser och är på semester så därför ger jag dem lite sådant också.

 

Jag vill med detta inlägg inte på något sätt säga att något är rätt eller fel, men det kanske kan få oss att börja fundera på vad våra hundar äter och att det finns alternativ och det är inte farligt att prova annat. Det som fungerar för mig och min hund behöver inte fungera för dig och din hund och tvärtom.

 

Det var någon som sa:

Läs innehållsdeklarationen på ditt hundfoder, ta sedan din skinnväska och mal ner den och gör en analys och du får samma svar på innehåll, den stora skillnaden att skinnväskan kan hunden inte tillgodogöra sig! Men vet vi vad  hundfodret innehåller?